Een responsive website

, , ,

Als je je een beetje verdiept in de hedendaagse trends in webdesignland dan kom je de term responsive design ongetwijfeld tegen.

Wat is responsive webdesign?

Wanneer een website responsive is opgebouwd zal deze zich automatisch aanpassen aan het scherm waarop je de site bekijkt. De afmetingen van een smartphone scherm zijn een stuk kleiner dan die van een desktop computer. Wat er vervolgens gebeurd is dat een website die normaal op een computerscherm 3 kolommen bevat op een smartphone nog 1 kolom zal zijn. De content staat niet meer naast elkaar maar boven elkaar. Dit scheelt veel swipen van links naar rechts en ook inzoomen is niet meer nodig.
Daarnaast kunnen elementen die minder wenselijk zijn niet meer weergeven worden. Denk aan grote afbeeldingen. Wanneer je met je smartphone niet op WiFi maar 3G zit heb je geen zin om grote afbeeldingen binnen te halen.
Je kunt een website eenvoudig testen op responsive design door je browser te verkleinen.

Wat zijn de voordelen?

Het grote voordeel is dat je 1 website, met 1 URL en met dezelfde content hebt.
Je hoeft inhoud dus maar op 1 plek aan te passen. Daarnaast is het grote voordeel dat je bij een campagne maar 1 URL hoeft te communiceren.
Bij een mobiele website zou je feitelijk 2 URL adressen moeten communiceren nl. http://m.provisualonline.nl/actie en de reguliere versie https://www.provisualonline.nl/actie.
Die eerste URL komt in het geval van een responsive website dus te vervallen. Wel zo handig dat je op bijvoorbeeld Facebook maar 1 URL hoeft te communiceren.

Nadelen?

Die zijn er ook. Je hebt bijvoorbeeld geen grote weergave van je website meer op je smartphone. Wij vinden dat overigens geen nadeel want gebruikersgemak staat voorop!
Je klant wil nl. informatie inwinnen en het design van je website is in dat geval stukken minder belangrijk.

Is responsive design duur?

Nee. Het is zelfs bijna standaard aan het worden. Zeker wanneer je kiest voor bestaande templates die de techniek al bevatten is een responsive website niets duurder dan een website die het niet heeft.

Meer weten? Stuur een berichtje!