Waarvoor kiezen; WordPress maatwerk thema of een standaard thema

wordpress specialist

WordPress is wereldwijd een van de meest populaire content management systemen (CMS) en wordt gebruikt door miljoenen websites. Een van de belangrijkste kenmerken van WordPress is de mogelijkheid om thema’s te gebruiken. Themabouwers ontwikkelen honderden thema’s die WordPress-gebruikers kunnen installeren en aanpassen. In dit artikel zullen we het hebben over de voor- en nadelen van WordPress maatwerk thema’s ten opzichte van standaard thema’s.

Een WordPress standaard thema is een kant-en-klaar thema dat je kunt downloaden en installeren op je WordPress-site. Deze thema’s hebben vaak veel verschillende functies en zijn relatief eenvoudig aan te passen via de WordPress Customizer. Standaard thema’s zijn meestal gratis en worden regelmatig geüpdatet om compatibiliteit met de nieuwste versie van WordPress te behouden.

Een WordPress maatwerk thema is een thema dat specifiek voor jouw website is ontworpen en ontwikkeld. Dit type thema wordt vaak gebruikt door grote bedrijven en organisaties die specifieke functies en ontwerpvereisten hebben die niet worden gedekt door standaard thema’s. Maatwerk thema’s zijn duurder dan standaard thema’s en worden ontwikkeld door een ervaren webontwikkelaar.

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van een standaard thema is de prijs. Standaard thema’s zijn vaak gratis of relatief goedkoop, waardoor ze een aantrekkelijke optie zijn voor WordPress-gebruikers met een beperkt budget. Bovendien zijn standaard thema’s gemakkelijk te installeren en hebben ze veel functies die direct uit de doos kunnen worden gebruikt.

Een ander voordeel van standaard thema’s is dat ze regelmatig worden geüpdatet. De meeste thema’s worden ontwikkeld door teams van ontwikkelaars die regelmatig nieuwe functies en verbeteringen toevoegen. Deze updates zorgen ervoor dat je website veilig blijft en compatibel blijft met de nieuwste versie van WordPress.

Hoewel standaard thema’s veel voordelen hebben, zijn er ook enkele nadelen. Standaard thema’s kunnen vaak een generieke uitstraling hebben en niet volledig voldoen aan de ontwerpvereisten van jouw website. Daarnaast kunnen standaard thema’s soms traag zijn, vooral als je veel plugins gebruikt.

Maatwerk thema’s hebben een aantal voordelen ten opzichte van standaard thema’s. Het belangrijkste voordeel is dat je een uniek ontwerp krijgt dat speciaal voor jouw website is ontwikkeld. Dit betekent dat je de vrijheid hebt om elk aspect van jouw website aan te passen om aan jouw specifieke behoeften te voldoen.

Bovendien zijn maatwerk thema’s vaak sneller en beter geoptimaliseerd dan standaard thema’s. Dit komt omdat maatwerk thema’s specifiek zijn ontworpen voor jouw website en dus niet overbodige functies bevatten die jouw website traag maken. 

Wij kunnen zowel maatwerk thema’s ontwikkelen op basis van jouw ontwerp (in bijvoorbeeld Adobe XD) waarbij we maatwerk blokken met ACF bouwen voor Gutenberg, als standaard thema’s zoals Enfold inzetten. Meer weten? Vul onderstaand formulier in.